8.8 C
Brussel
maandag 28 november 2022

5: Probeer nooit om de markt te timen

Na een periode van stilte op de blog is het tijd om de draad weer op te pikken, vandaag gaan we verder met de beleggingsprincipes van de Bogleheads!

Er is zeer veel onderzoek wat aantoont dat de gemiddelde fondsenbelegger in realiteit veel slechtere rendementen haalt als de fondsen waarin ze beleggen. Dit komt doordat ze de neiging hebben om in te kopen nadat een fonds goede prestaties laat zien en omdat ze daarnaast ook de neiging hebben om een fonds te verkopen nadat het minder goede resultaten heeft laten zien. Studies over de timing van het instap- en uitstap moment zijn met de conclusie geëindigd dat er geen bewijs is van een positief effect van deze transacties op de rendementen van deze beleggers.

De overgrote meerderheid van deze beleggers hun resultaten zijn lager als die van de markt door twee veelvoorkomende fouten met betrekking tot de timing van hun in- en uitstap:

  • Ze kopen de “top performers” van de laatste jaren
  • Ze laten zich leiden door hun emoties bij het bepalen van de richting die de aandelenmarkt in hun ogen uitgaat

Dit aan- en verkoopwijze leidt dus tot een strategie van buy high en sell low, het tegenovergestelde van buy low, sell high.

Met deze strategie zal de belegger gegarandeerd mindere resultaten halen, het is dus niet aangeraden om je te laten leiden door historische prestaties of de waan van de dag bij het selecteren van fondsen of ETF’s.

Bogleheads zijn zich bewust van deze “behavioral errors” en om deze te vermijden stellen ze een plan op, een beleggingsplan waarin ze hun strategie beschrijven en hier houden ze zich ook aan. Het volgen van een plan en je niet laten leiden door emoties is een goede strategie en het levert ook goede resultaten op over de lange termijn.

 

Tiziano Milanihttps://www.debelgischebelegger.be
Hallo, ik ben Tiziano. Ik ben de auteur en oprichter van 'De Belgische Belegger'. Voel je vrij om met me te connecteren via Twitter en LinkedIn.

Lees verder

USD beleggers, tijd om te hedgen?

Het gevaar van wisselkoersrisico is niet te onderschatten.

VGP TRADING UPDATE 03/11/22

Lees hier de trading update van VGP van 3 november 2022.

Een blik achter de schermen bij ASML

ASML is een zeer bekend chipmaker. Ontdek in deze video hoe het er aan toe gaat.

Gratis aandelen kopen met BUX? Yes please!

Aandelen kopen wordt gratis dankzij het populaire fintech bedrijf BUX uit Nederland! Betalen om te beleggen is nu definitief verleden tijd.

DBB voorbeeldportefeuille update februari 2022

Op zoek naar een voorbeeldportefeuille voor jouw beleggingen? Ontdek hier de prestaties van de DBB Index en Smart Bèta portfolio!

Ook interessant

Ontvang 10% korting bij Binance!

spot_img

Begin met goedkoop beleggen via BUX!

spot_img