fbpx

Wat zijn preferente aandelen?

Preferente aandelen, het klinkt als een voorkeursbehandeling en dat is het in principe ook!

En natuurlijk geniet jij toch ook graag van een voorkeursbehandeling als het gaat om jou beleggingen of niet?

Laat me even vlug uitleggen wat er zo speciaal is aan dit type aandelen..

Definitie

Preferente aandelen zijn aandelen waaraan voorrechten verbonden zijn boven de gewone aandelen. Bijvoorbeeld ten aanzien van winstverdeling of benoeming van bestuurders.

bron: Juridisch Woordenboek

Aandeelhouders die in het bezit zijn van preferente aandelen van een bedrijf genieten dus van enkele extra voordelen ten opzichte van gewone aandeelhouders.

Voordelen van preferente aandelen

Voorrang op dividend ten opzichte van gewone aandeelhouders

Stel dat het bedrijf waarin je investeert in financiële moeilijkheden komt en het dividend moet schrappen. In dat geval kunnen houders van preferente aandelen recht hebben op het gemiste dividend als het bedrijf beslist van opnieuw te starten met dividend uit te keren.

Meer rechten in geval van faillissement

In het geval dat het bedrijf failliet gaat en al haar assets moet verkopen hebben houders van preferente aandelen meer recht op een deel van de assets dan gewone aandeelhouders. Ze moeten wel bezitters van obligaties van het bedrijf nog voor laten gaan.

Voorspelbare dividenden leidt tot stabielere koers

Doordat de preferente aandeelhouders kunnen rekenen op een stabiele flow van dividenden is de koers ook minder volatiel als de koers van de gewone aandelen.

Oké oké klinkt allemaal heel mooi maar komaan what’s the catch?

Nadelen van preferente aandelen

Geen stemrechten

Aan preferente aandelen zijn in veel gevallen geen stemrechten verbonden. Houders hebben dus weinig tot niets te zeggen in het bedrijf.

Lage groei van de koers

Net door het feit dat je met deze aandelen kan rekenen op een mooie stroom aan dividend is er vaak ook een lagere groei van de koers.

Conclusie

Preferente aandelen zijn dus een instrument dat tussen obligaties en gewone aandelen valt. Sommige mensen spreken ook wel van een hybride.

Langs de ene kant heb je de redelijk stabiele koers en de vaste stroom aan dividend zoals het geval is bij obligaties. Langs de andere kant heb je dan iets minder bescherming als houders van obligaties zoals het geval is bij aandelen.

Preferente aandelen kunnen een onderdeel zijn van een beleggingsstrategie die gericht is op het ontvangen van dividend.

Als je meer wilt lezen over dividenden check dan zeker deze artikels:

Hoe dividend beleggen voor passief inkomen?
ETF Top 5: beleggen in dividendaandelen

Je kan ook de zoekfunctie gebruiken om alle artikels te vinden die gaan over dividend beleggen want dat zijn er te veel om hier op te lijsten 🙂

Beleg jij in preferente aandelen?

Gerelateerd

Tiziano Milani
Tiziano Milani
Investor, blogger and founder of 'De Belgische Belegger'. Connect with me on LinkedIn and X.

Meest Gelezen